Project Munch 150

I anledning Edvard Munchs 150 års jubileum gikk Nasjonalmuseet og Munchmuseet sammen om å arrangere tidenes Munch-utstilling med det beste fra begge samlinger. Det var første gang de to museene samarbeidet om én felles utstilling og utfordringen ble å lage et formspråk som føltes like naturlig i Nasjonalgalleriets nyrenessansestil fra 1924 som i Munchmuseets funksjonalistiske bygning fra 1963.

Kaels Studio stod for utstillingsdesignet og den visuelle arkitektdelen av prosjektet i samarbeid med designbyrået Form og den grafiske designeren Henrik Haugan med hans spesielle kunnskap om farger og Munch.

Begge fasadene fikk en signaloransje portal som sugde tilskuerne videre inn i et oransje introduksjonsrom med tidslinjer og historikk foliert direkte på veggene.

Et av hovedgrepene i utstillingsrommene var å fargelegge veggene i en nøye utvalgt fargepalett trukket ut av kunsten til Munch. Det ble brukt en innfarget tekstil som gjorde at man kunne jobbe raskt på store flater. De sterke bakgrunnsfargene gav inntrykk av å skyve kunsten ut og frem i møte med publikum. Noen av Munch-seriene fikk egne spesialtilpassede scenografier.

Det ble designet i alt fire ulike typer «betraktningsmøbler» til begge museene som erstatning for eksisterende møbler. Det ble også satt opp et stort bilde av Munchs uteatelier i atriet på Munchmuseet.

Utstillingen ble en formidabel suksess med mer enn en halv million besøkende.

Prosjekttittel: Munch 150
Prosjekttype: Utstillingsdesign av jubileumsutstilling for Edvard Munch på Munchmuseet og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Adresse: Nasjonalmuseet på Tullinløkka og Munchmuseet på Tøyen i Oslo
Klient: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Foto: Fin Serck-Hanssen
Ferdigstilt: 2013

kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - munch150
kaels - Munch 150
kaels - Munch 150